Actualizado:
21 mayo 2018
18:10

Charron convida a fer una ruta pel nostre patrimoni

Reedició en valencià de la guia ‘Passejades Arquitectòniques per Alcoi’
Cultura | 02-11-2017 | facebook yahoo twitter

Una cosa bella és una joia perpètua: En la nostra memòria roman com a reserva de plaer”. Amb aquesta cita de John Keats comença ‘Passejades arquitectòniques per Alcoi’, una guia pràctica per a conèixer la ciutat des d’un punt de vista patrimonial, que va ser publicada per la professora i historiadora de l’art Jacquelin Charron en l’any 2002. El llibre estava escrit en castellà originalment i en aquest 2017 ha sigut reeditat en valencià de la mà de Més Ciutat SA, editora del periòdic El Nostre, i gràcies a la col·laboració de la Coordinadora Alcoià i Comtat pel Valencià.

Aquesta guia, que abraça solament el període de 1850 a 1950, no és exhaustiva ni documentalment completa. “Podria convertir-se en el punt de partida d’un estudi més profund, però el seu propòsit és un altre. Aspira a ser la guia de butxaca dels alcoians i forasters que vulguen desconbrir la ciutat”, destaca l’autora, qui afegeix: “Alcoi no té, com altres llocs, monuments historicortístics destacats, però té, sens dubte, molts tresors sense valorar. Aquest llibret pretén que la gent els puga conèixer i en puga gaudir”.

Les fotografies són de la mateixa autora i de Juan Català, mentre que la traducció ha sigut a càrrec de Joaquim Amorós i Vicent Cabanes, de la Coordinadora. El fotògraf Juan Català ha participat també en la maquetació i el disseny del llibre, que ha conservat a més elements de l’edició original de Salvador Rus.

La guia en valencià és un projecte que ve gestant-se pràcticamente des de la primera edició, donat que Jacquelin Charron va ser contractada pel aleshores Cefire per a impartir una sèrie de cursos sobre patrimoni i modernisme, i “pensàvem que era una llàstima que l’obra no poguera quedar plasmada en la nostra llengua i transmetre-la, a més, als centres educatius”, destaca Vicent Cabanes. Per això, la guia ha sigut distribuïda ara en els col·legis i en breu serà convertida també en una unitat didàctica per a treballar el tema, tant a l’aula com al propi carrer.

Cal recordar que aquestes ‘Passejades arquitectòniques per Alcoi’ van nàixer per a complementar el vídeo documental ‘Alcoi modernista’, a hores d’ara en format DVD i que s’ofereix com a complement del llibre de Charron ‘Alcoy contado por sus piedras y vida de Vicente Pascual’, publicat l’any 2009. I amb aquestes rutes per a la contemplació de 100 anys d’arquitectura, es tanca el cercle.

Per últim, l’autora aprofita la reedició de la guia per a reivindicar una volta més el nostre patrimoni històric, més enllà d’uns quants elements en detriment d’altres que queden oblidats i en conseqüència abandonats.

El nostre ciutat