Actualizado:
24 marzo 2018
01:00

L’història d’una vida en vers

Ester Vizcarra ha escrit un llibre en homenatge a Joan Valls
Cultura | 14-06-2017 | facebook yahoo twitter

La periodista i ara escriptora alcoiana, Ester Vizcarra, ha finalitzat als seus 61 anys una obra literària que retrata la vida del poeta alcoià Joan Valls i que es proclama com un altre dels homenatges al centenari del naixement de l’artista. D’aquesta forma, Vizcarra ens presenta ‘Biografia novel·lada de Joan Valls’, un llibre amb el qual l’autora pretén donar una espenta al coneixement de la figura del poeta entre les noves generacions.

Cal nomenar que la vida d’Ester ha sestat dedicada al periodisme, el qual hi ha exercit principalment en Alcoi i en concret, en el periòdic Ciudad de Alcoy, al que va dedicar 33 anys, fins al seu tancament.

Precisament en aquest periòdic és on la periodista coneix a Joan Valls i on va començar a desenvolupar la seua admiració cap a un poeta que, a finals dels anys setanta, havia sigut nomenat Mestre del Gai Saber en Barcelona i acumulava un munt de premis i reconeixements. Darrere de la seua mort, en 1989, Ester va començar a llegir sobre el Valls i va començar a adonar-se que “la seua vida podia donar per a una novel·la molt atractiva”, encara que, com bé explica l’autora, “en aquells moments a mi ni se m’haguera ocorregut escriure un llibre, estava centrada en el periodisme”.

Va ser l’any passat, en el moment en què es van convocar les primeres reunions per a planejar les activitats per commemorar el centenari del naixement de Joan Valls - a les quals Ester va assistir com a representant de la Coordinadora de l’Alcoià i el Comtat pel Valencià - quan Vizcarra es va decidir a escriure la novel·la, “era ara o mai”, afirma la periodista. En aquest mateix moment, Ester va començar a escriure al que ha dedicat quasi un any d’intensa faena, recerca d’informació, entrevistes i escriptura.

D’aquesta manera, naix un llibre que té la intenció de donar a conéixer al personatge de Joan Valls d’una manera integral presentant-nos una biografia completa que narra la vida del poeta des del principi fins al final. Així, Ester manifesta la seua intenció afirmant que “voldria que la gent poguera conéixer l’home, com va viure i com es relacionava amb el món i amb la gent. Crec que és important conéixer l’home perquè les noves generacions es puguen interessar per l’obra de Joan Valls. Fa 28 anys que va morir, molts menors de 35 anys ni saben que va existir”.

Cal esmentar que es tracta d’una “bibliografia novel·lada” i per tant està redactat amb narratives, fet que l’autora justifica assegurant que “és el que en realitat m’atreia i pense que d’aquesta manera serà més entretinguda i arribarà més a la gent”. Amb aquest repte entre mans, Vizcarra es trobava davant la dificultat que Joan Valls no està viu per a haver-li narrat amb exactitud completa com van ocórrer els fets en el seu dia a dia, i per tant, el que ha fet Ester és, a partir de la recopilació de dades respecte a una situació concreta, recrear literalment el que va passar cada dia. “. Segurament s’acosta al que va passar, però no pot ser exacte perquè jo no hi era i la gent, normalment, recorda només quatre detalls. Com que és una recreació literària li haig de dir “biografia novel·lada”, sobretot perquè no vull enganyar ningú”, explica l’autora.

Finalment, respecte a la publicació del llibre, encara no existeix una data concreta fixada, però Ester assegura que serà en el període de temps entre l’estiu i setembre, i podrà adquirir-se en qualsevol llibreria. Aquesta publicació serà portada a cap per la jove editorial Lletra Impresa i el llibre passarà a formar part d’un recull que fa homenatge als nostres escriptors sota el títol ‘Rara Avis’, del qual serà el número dos.

El nostre ciutat