Actualizado:
18 noviembre 2017
12:08
Rubén Fresneda Romera

Orgullosos, alegres i combatius

| 29-06-2016 | facebook twitter

Aquest mes de juny hi ha una data molt important per a celebrar i reivindicar drets i victòries. M’estic referint al 28 de juny, dia de l’Orgull LGTBI i de la revolta d’Stonewall que va iniciar l’empoderament de Lesbianes, Gais, Transsexuals, Bisexuals i Intersexuals.

Des d’aleshores han hagut victòries molt importants, les qual moltes d’elles han costat sang i vides per aconseguir. A dia de hui, la diversitat continua sent un camí en construcció. L’Orgull d’aquest any està marcat clarament pel tràgic succés d’Orlando, però en clau valenciana tenim a Cañizares, bisbe de València qui, amb unes fantasies al més pur estil de George Lucas, veu un “Imperi Gai” que destruirà la humanitat. Però les incitacions a l’odi per part d’aquest individu van encara més enllà, com la convocada manifestació en resposta al (blasfem) cartell de la moreneta i la geperudeta besant-se. De la connotació político-lingüística millor no en parlem.

Imperis i Estrelles (Divines) de la Mort a part, la humanitat continua existint, tot i insistir en finals apocalíptics segons eixos homes de faldes negres. Encara hi ha molta feina per fer en la lluita per la visibilització de les persones LGTBI. Ja ho veieu a les notícies.

Per sort, al nostre entorn més proper les coses comencen a canviar amb l’aparició de col·lectius locals o comarcals, amb el propòsit de fer visible altres formes d’estimar que són normals però que han estat amagades i estigmatitzades durant molt de temps per ideologies i creences. Ací a casa, el Col·lectiu LGTBI MARIola no fa ni any que existeix i ja ha deixat marca en Alcoi i els seus voltants.

El passat 17 de maig van esdevindre actes inèdits a la ciutat. D’una banda es va penjar una pancarta d’unes dimensions molt respectables al balcó de l’Ajuntament per a reivindicar el Dia Mundial contra la LGTBIfòbia, però també es va celebrar un acte multitudinari a l’Àgora.

També a Tibi, MARIola va organitzar la 1ª Trobada de Pobles per la Diversitat l’11 de juny. Un dia de celebració, però també de reivindicació que va acollir a més de 300 persones vingudes de diferents pobles amb múltiples activitats durant tota la jornada. Sovint, mostrar la realitat LGTBI a les nostres muntanyes resulta complicat, però alguna cosa està canviant al nostre voltant més immediat. Així va quedar patent a Tibi, on la diversitat en tot el seu ampli espectre s’hi va veure reflectida.

Estimant-nos com sabem, podrem construir el camí que encara queda per fer.

(*) Rubén Fresneda es membre de Guanyar Alcoi, del Col·lectiu LGTBI MARIola, del Consell Polític Local d’EUPV i de la Junta directiva del Club d’Amics de la Unesco.

El nostre ciutat