Actualizado:
19 noviembre 2017
19:51
Pau Sellés Flores

Paelles?

| 19-05-2016 | facebook twitter

Per a molts alumnes universitaris, la festivitat de paelles és sinònim de música, festa, alcohol i sexe. Un còctel explosiu que relega a una posició de subalternitat l’element gastronòmic més significatiu de la cultura valenciana. Una camiseta personalitzada, ulleres de sol fastuoses, barret de palla i (evidentment) un got a la mà, són alguns dels elements que caracteritzen els joves que prenen part en aquest acte. Un esdeveniment que si bé durant els seus inicis encarnava un veritable esperit popular i universitari, avui dia ha esdevingut en tot el contrari.

Cada cop són més les universitats que es deslliguen de la seua organització, a causa dels nombrosos problemes que ocasiona aquest tipus de festivitat. Assetjaments sexuals, desperfectes al mobiliari urbà i en definitiva tota mena de conducta derivada de la massiva ingesta d’alcohol, han convertit “les paelles” en una qüestió controvertida. La iniciativa privada ha aprofitat la desvinculació de moltes institucions universitàries per fer negoci, assumint l’organització d’allò que actualment podem considerar “macrofestivals”. Amb assistents cada cop menys vinculats a la vida universitària i amb una oferta més orientada a l’espectacularitat (amb concerts, actuacions...), s’ha incrementat el nombre de participants en detriment de l’autenticitat de l’esdeveniment.

En Alcoi no som aliens a aquesta problemàtica. Fa poc s’ha sabut que les paelles universitàries que organitza la UPV aquest dijous, tindran lloc a la Glorieta. La idea és tornar als orígens, limitant l’accés als estudiants i el personal de la universitat únicament, així com recuperant el tradicional concurs de paelles. El format tindrà una gran similitud amb el Mig Any alcoià.

Sembla coherent i desitjable aquest canvi, tenint en compte les experiències prèvies a la nostra ciutat. El recinte ferial del Viaducte, els voltants del Poliesportiu Francisco Laporta o l’antiga zona d’aparcament del Campus de la UPV han acollit altres anys la tradicional festa universitària, quasi sempre baix la reprovació de gran part dels veïns. Significatives foren les crítiques de L’Associació de Veïns de la Zona Nord l’any passat, en esbrinar-se que el “Paellas Alcoy Fest” tindria lloc en la replanada adjacent a l’Institut Cotes Baixes. Malgrat que la jornada es va saldar sense incidents, la situació evidenciava la necessitat d’un canvi de rumb.

Ara bé, més enllà de les consideracions logístiques i conscient que excedeix del propòsit d’aquest article, hauríem de reflexionar sobre el model d’oci que impera actualment. No ens enganyem, l’esdeveniment de paelles és un pretext que fomenta el consum desmesurat d’alcohol, el mateix que ocorre en festes de Moros i Cristians. D’on neix aquesta dependència? Necessitem beure alcohol per gaudir o és simplement un estúpid costum adquirit socialment? Preguntes que encara que no puguem respondre ens deixen entreveure la nostra naturalesa humana.

El nostre ciutat