Actualizado:
21 abril 2018
22:45
Evarist Carbonell

Serà per l’entropia?

| 11-04-2018 | facebook twitter

Totes les persones volem tindre un entorn net i saludable, inclús aquelles que d’una manera incívica deixen les deixalles en qualsevol lloc, embruten l’entorn o deixen que les seues mascotes deixen excrements a la via pública.

És de veres que en són pocs, però eixos pocs ens deixen una ciutat bruta, on hem d’anar amb molta cura per tal de no xafar allò que l’animalet, que no té cap culpa, s’ha deixat al mig del carrer.

I si no es prenen mesures contra eixos actes, que diuen molt poc de les persones que ho fan, doncs lògicament la brutícia i les deixalles, les olors i les males visions van formant part del paisatge urbà i els ciutadans ho sofreixen, la majoria de les vegades en silenci.

Hi ha que utilitzar energia i diners per tal de mantindre la ciutat neta i perquè l’entropia, que és allò que porta als sistemes al màxim desordre, no s’apodere de tota la ciutat. Energia i diners per llevar pintades i grafitis, per arreplegar la brossa i les deixalles que dia a dia, i sobretot els caps de setmana, es queden a determinades zones de marxa, on els gots trencats i les deixalles en general s’uneixen també a les olors d’orins d’aquells que no saben que el carrer no és el lloc per a fer-ho, per buidar les papereres i també per a arreplegar els excrements dels gossos, que algunes persones deixen als carrers.

En tota societat civilitzada, i pense que la nostra ho és de bon tros, han d’haver unes normes que ens permeten la convivència entre els veïns i que la ciutat no es convertisca en una mena de selva on impere la llei del més fort.

Ciutadans sempre ha estat en la línia de que la convivència és un factor de vital importància per a que la ciutat puga tirar endavant, i per això sempre hem fet propostes en eixe sentit per a aconseguir una ciutat millor de la que teníem quan vam arribar a l’ajuntament, formant part de l’oposició però una oposició responsable, que proposa i intenta ajudar per a aconseguir l’avanç, cosa esta pròpia d’un partit de progrés com és el nostre. Sempre ho hem fet i ho seguirem fent, tant si en les pròximes eleccions som oposició o bé estem en el govern de la ciutat.

Una de les mesures més controvertides en els últims mesos ha estat la d’aplicar l’ADN per al reconeixement dels gossos que hagen deixat al carrer, amb el permís lògicament dels seus amos, els seus excrements. Eixa mesura, que no va ser rebutjada per cap partit al plenari de l’ajuntament, i a la que sols es va abstenir el PP, va ser idea de Ciutadans Alcoi, mai ho hem amagat i ho hem defensat en tots els llocs on ens han preguntat. Pensàvem i pensem que és una molt bona mesura, encara que després determinats partits van deixar de recolzar-la i inclús van prendre una actitud bel·ligerant cap a ella. La mesura és bona, i bona mostra és que des que es va posar en marxa s’ha incrementat el nombre de gossos censats i, sobretot, que els carrer estan més nets i ja no trobes tants excrements abandonats com abans, encara que segueixen havent-ne. I és també cert que veus a moltes persones amb la botelleta d’aigua en la mà per a quan el gosset s’orina rentar-ho i evitar olors als carrer. Per tant la mesura ha tingut el caràcter dissuasori del que nosaltres hem parlat sempre. Les persones som com som i es regim per lleis i mesures que de vegades no ens agraden perquè comporten despeses econòmiques, esforç addicional o inclús multes i sancions.

Però també vam dir des d’un primer moment que la norma havia d’anar acompanyada per campanyes educatives i de conscienciació. És cert que hi ha pocs que incompleixen però també és cert que cada vegada hi ha menys. Aleshores la mesura ha esta encertada.

Ara, en este moment, s’ha decidit per part del govern municipal fer una moratòria en quant a les sancions, i nosaltres estem plenament d’acord en eixa moratòria per a que s’aprofite per a fer campanyes de conscienciació i per a que tot el món puga inscriure al seu animal a la base de dades pertinent, no sols per a poder tindre un poder punitiu sobre els mateixos, si no per a que es compleixen totes les normatives en matèria de vacunes i altres qüestions de salut pública. Però no hem d’oblidar tampoc que la mesura segueix estant en vigor, ja que no ha estat derogada i que es pot fer ús d’ella per part de les autoritats cap a les persones incíviques, igual que es pot denunciar a qui orina al carrer o tira una bossa de brossa al mig de la via pública.

Ciutadans Alcoi sempre estarem per a fer propostes de progrés per a la ciutat i per a que els veïns cada dia puguen viure millor. Propostes concretes i mesurades per a aconseguir allò que totes les persones que vivim a esta ciutat desitgem, una ciutat moderna, una ciutat neta i una ciutat de prosperitat.

El nostre ciutat