Actualizado:
19 marzo 2018
20:12

‘Som bolero’, la força del sentiment

El quintet s’estrena hui dissabte en la Placeta El Fossar
Cultura | 05-08-2017 | facebook yahoo twitter

Som bolero’ és un projecte que naix amb el segell de qualitat d’uns músics amb dilatada experiència, que s’endinsen amb convicció en el gènere que va nàixer a Cuba, a meitat del segle XIX, i que va ser durant molt de temps un dels més destacats de la música hispanoamericana. Hui dissabte, 5 d’agost, és el primer concert. A les 8 i mitja en la Placeta El Fossar d’Alcoi. Un actuació gratuïta per a tot el públic que vulga assistir que s’inclou dins de la programació de ‘Jazz amb la Manco’. El quintet també actuarà demà, 6 d’agost, a L’Orxa, i tancarà els concerts de la quinta edició de ‘Jazz amb la Manco’ el 15 de setembre a L’Alqueria d’Asnar.

El projecte va anar quallant a poc a poc. Eva Romero i Moisés Olcina van estar escoltant boleros des de la seua perspectiva musical, els va atraure la seua estructura, i van tindre la idea de posar-ho en marxa. En una actuació més jazzística, a Alcoi ja van fer una xicoteta prova i van interpretar dos boleros: ‘Somos’ i ‘Algo contigo’. El públic va respondre amb forts aplaudiments i d’una manera molt positiva.

Moisés Olcina destaca algunes de les qualitats que li troba al bolero. “Té un contingut molt romàntic, de desamor, de nostàlgia, dramàtic. Ara està més de moda el latin jazz, però jo em declare molt més bolerista. Té una part molt interessant per a descobrir”.

S’han treballat les lletres i la música, s’han triat els temes i han buscat que siga variat i atractiu per al públic. “Hem intentat que no sone tot com un mateix bolero- afegeix Eva Romero. Procurem rescatar el sentiment, que la música ens ajude a traslladar, a fer arribar la lletra. La música contribueix a que ho digues ben dit”.

Música i molt més

El concert està configurat amb un guió. Com en altres projectes d’Eva Romero, el dedicat a la cantant Billie Holiday o al compositor i lletrista Cole Porter, entre tema i tema, la cantant de l’Olleria comenta aspectes de relleu, destacats o curiosos, que engalanen més l’actuació.

“Una cosa es que faces un bolo -explica Eva Romero. Quan portes un projecte, jo pense que la gent ha de sentir-se partícip del que estàs parlant. Les cançons estan molt bé, però una darrere de l’altra no és suficient. Cal filar-les, contar alguna cosa. Serà un guió una mica didàctic : com naix el bolero, com s’escampa, de la manera que ho rep cada part”.

La selecció l’han feta per temes, però hi ha un compositor que es repeteix com és el mexicà Armando Manzanero, autor de ‘Contigo aprendí’, ‘Somos novios’ o ‘La otra tarde vi llover’, amb més de 50 cançons de fama internacional. Serà una versió més cubana que mexicana del bolero, caracterizada per ser més rica en instruments.

Quatre músics ornamenten el bolero. De la percussió s’encarrega el contestà Miquel Lluch que, segons Moisés Olcina, li dóna més color, assenta el tempo, el ritme a la cançó. El guitarrista d’Alzira, Lucas Ibáñez, aporta harmonia i estil, René Dossin amb el contrabaix contribueix a la cadència i l’elegància, mentre el saxo de Moisés Olcina enalteix i remarca la màgia dels temes. Intèrprets de qualitat per realçar a la cantant Eva Romero, qui canvia el seu registre i fa tot un esforç de veu per transmetre la força i la passió del bolero.

Una proposta que de segur és guanyarà l’aplaudiment del públic que podrà vore el quintet en els tres concerts que faran en ‘Jazz amb la Manco’.

El nostre ciutat